Vyberte stránku

Jak vybrat hudbu ke svatebnímu obřadu?

Existuje mnoho faktorů, které je třeba vzít v úvahu pokud vybíráte hudbu pro svatební obřad. Zde je několik věcí, které by vám mohly při rozhodování pomoci:

Hudba vás musí vystihovat: Vyberte si hudbu, která odráží váš osobní styl a vkus. Pokud například milujete rockovou hudbu a každý vás zná jako zapáleného motorkáře – vyberte si pro příchod k oltáři pomalou rockovou baladu nebo klidně pořádnou rychlou vypalovačku. Anebo je jeden z vás fanoušek Harryho Pottera? – Vsaďte na soundtrack právě z tohoto filmu. Fantazii se meze nekladou a čím více vám bude hudba blízká, tím déle vám zážitek z vašeho významného dne zůstane v paměti. 

Máte téma svatby? Zvažte téma své svatby a vybírejte hudbu, která se bude hodit do celkového konceptu. Jestli například plánujete zimní svatbu, můžete zvolit jako hudbu k obřadu písně z vánočně laděných filmů. Tady je pár tipů: Frozen – Let it Go, Love Actually- Love Is All Around nebo co takhle naše nesmrtelná Popelka?

Zvažte místo konání: Přemýšlejte o akustice místa obřadu a vyberte hudbu, která bude v daném prostoru znít dobře. Jestli se vaše svatba koná v kostele, určitě vsaďte na pomalé skladby. V kostelech bývá akustika s velkým dozvukem a rychlé písně dostatečně nevyzní. Naopak si pohlídejte, že muzikanti kteří vám přijedou zahrát na venkovní obřad, mají potřebnou aparaturu k ozvučení místa. Je škoda, když nevěsta přicházející z dálky neslyší svou vysněnou píseň.

Jakou chcete na svatbě atmosféru? Přemýšlejte o náladě, kterou chcete během obřadu vytvořit. Má mít vaše svatba tradiční, formální atmosféru? – Zvolte známý Mendelssohnův Svatební pochod nebo vznešený Air od J. S. Bacha. Chcete naopak, aby nálada byla uvolněnější a hosté se během obřadu smáli a bavili se? Tím pádem sáhněte po skladbách s vtipným textem nebo po rychlejších písních ve stylu funky, pop nebo country. Důležité je vybrat hudbu, která nasměruje svatbu správným směrem.

Délka obřadu je také rozhodující: Zvažte délku obřadu a podle toho vyberte počet skladeb k jednotlivým částem: 

1. Příchod hostů (1- 2 skladby)

2. Příchod ženicha a svědků

3. Příchod nevěsty

4. Prstýnky, polibky a podpisy (1-2 skladby)

5. Odchod a gratulace (záleží podle počtu hostů, 70 a více hostů znamená cca 3 skladby)

POZOR! – U církevních obřadů to může být jinak. Liší se především svojí délkou, a tudíž i počtem vybraných skladeb.

Osobní význam: Zvažte výběr hudby, která má pro vás jako pár osobní význam. Může to být píseň, která hrála, když jste se potkali, nebo píseň, která má pro vás zvláštní vzpomínky.

Pokud i přes tyto doporučení nevíte, jakou hudbu pro Váš svatební obřad zvolit, domluvte si s námi nezávaznou schůzku. Rádi Vám pomůžeme a ušijeme Vám svatební playlist přímo na míru podle vašich přání.